?>

POLITYKA PRYWATNOŚCI BSO GROUP
obowiązująca od dnia 25 maja 2018 r.

  1. Informacje wprowadzające
  • W związku z obowiązywaniem Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych (dalej „RODO”), BSO Prawo & Podatki Bramorski Szermach i Wspólnicy Kancelaria Prawna sp. k. oraz BSO Outsourcing sp. z o. o. z siedzibą przy ul. Rzeźniczej 32-33 we Wrocławiu (dalej łącznie „BSO Group”) przyjmują niniejszą Politykę prywatności.
  • Określa ona m. in. sposób przetwarzania danych osobowych, ich ochronę, zakres przetwarzania oraz informuje o prawach osób, których dane dotyczą.
  • Niniejsza Polityka prywatności znajduje zastosowanie do każdego przetwarzania danych osobowych przez BSO Group zarówno w formie tradycyjnej jak i elektronicznej, również w ramach strony internetowej BSO Group – www.bso-group.com.
  1. Administrator danych
  • Administratorem danych osobowych są BSO Prawo & Podatki Bramorski Szermach i Wspólnicy Kancelaria Prawna sp. k i BSO Outsourcing sp. z o. o., zwane w tym dokumencie łącznie BSO Group. Każde postanowienie niniejszej Polityki prywatności stosuje się wprost do przetwarzania danych osobowych przez każdy z tych podmiotów.
  • W razie pytań oraz uwag dotyczących przetwarzania oraz ochrony danych osobowych oraz przysługujących praw w tym zakresie, należy skontaktować się z BSO Group za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres wroclaw[at]bso-group.com.
  1. Zakres i sposób gromadzenia danych

a. Świadczenie usług oraz wykonywanie umów

  • BSO Group przetwarza dane osobowe w zakresie, w jakim jest to konieczne dla wykonywania wszelkich czynności prawnych oraz faktycznych niezbędnych do realizacji umów lub świadczonych usług (art. 6 ust. 1 lit. f RODO). BSO Group przetwarza dane osobowe uczestników szkoleń, seminariów czy wykładów w zakresie koniecznym i niezbędnym dla prawidłowego ich prowadzenia.
  • Dane osobowe zebrane w wyżej wymienionych celach będą przetwarzane przez okres niezbędny do rozliczenia danej umowy lub upływu terminu przedawnienia roszczeń z niej wynikających.

b. Newsletter i inne formy działań marketingowych

  • BSO Group za uprzednią zgodą Klienta wykorzystuje dane osobowe do prowadzenia marketingu, w szczególności za pomocą newsletterów kierowanych drogą elektroniczną, sprzedaży oraz doskonalenia świadczonych usług.
  • Podstawą przetwarzania danych osobowych w tym celu jest uzasadniony interes BSO Group (art. 6 ust. 1 lit. f RODO). W związku z tym wobec tego przetwarzania przysługuje Państwu wniesienie sprzeciwu wobec działań marketingowych (art. 21 ust. 2 RODO).
  • Dane osobowe zebrane w celu prowadzenia marketingu bezpośredniego będą przetwarzane do momentu złożenia sprzeciwu.

c. Kontakt z BSO Group

  • W pozostałych sytuacjach (tj. nie wymienionych w lit. a i b powyżej) BSO Group przetwarza dane osobowe podawane za pośrednictwem korespondencji e-mail, korespondencji tradycyjnej, przekazywanych bezpośrednio w siedzibie oraz za pośrednictwem formularza kontaktowego.
  • Podstawą przetwarzania danych osobowych w tym celu jest uzasadniony interes BSO Group (art. 6 ust. 1 lit. f RODO) polegający na umożliwianiu, ułatwianiu i utrzymywaniu kontaktu. W związku z tym wobec tego przetwarzania przysługuje Państwu wniesienie sprzeciwu z przyczyn związanych z Państwa szczególną sytuacją (art. 21 ust. 1 RODO).
  • Dane osobowe zebrane za pośrednictwem wyżej wymienionych środków będą przetwarzane przez okres ich przydatności do celów wymienionych powyżej lub do momentu wniesienia sprzeciwu.

d. Rekrutacje pracowników

  • BSO Group przetwarza dane osobowe osób uczestniczących w procesach rekrutacyjnych prowadzonych przez BSO Group w zakresie danych osobowych wskazanych przez kandydatów, w szczególności w listach motywacyjnych lub życiorysach.
  • Podanie danych osobowych w zakresie wynikającym z art. 221 Kodeksu pracy jest niezbędne, aby uczestniczyć w postępowaniu rekrutacyjnym. Podanie pozostałych danych osobowych jest dobrowolne i oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie (art. 6 ust. 1 lit. a RODO).
  • W przypadku wyrażenia dodatkowej, pisemnej zgody, dane osobowe będą przetwarzane również na potrzeby przyszłych rekrutacji.
  • Również w przypadku przekazywania szczególnych danych osobowych określonych w art. 9 ust. 1 RODO (m. in. dane o zdrowiu), konieczne jest udzielenie pisemnej zgody na ich przetwarzanie.
  • Udzieloną zgodę można wycofać w każdym czasie, wysyłając odpowiednią informację na adres e-mail wroclaw[at]bso-group.com albo przez złożenie oświadczenia w siedzibie BSO Group. Wycofanie zgody nie wpłynie na zgodność z prawem przetwarzania przed jej wycofaniem.
  • W przypadku zakończenia procesu rekrutacyjnego, dane osobowe będą archiwizowane w celach dowodowych, przez okres właściwy dla upływu przedawnienia roszczeń, który wynosi maksymalnie 10 lat, jako przetwarzanie niezbędne do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów BSO Group, takich jak obrona lub dochodzenie roszczeń. Pozostałe dane osobowe będą przetwarzane przez czas trwania rekrutacji, a w przypadku udzielenia zgody na przetwarzanie także w stosunku do przyszłych rekrutacji, takie przetwarzanie będzie trwało do momentu wycofania zgody.

e. Monitoring wizyjny w siedzibie BSO Group

  • BSO Group przetwarza dane osobowe w postaci wizerunku za pośrednictwem monitoringu wizyjnego. Jest on stosowany wyłącznie w celu zapewnienia bezpieczeństwa osób przebywających w siedzibie BSO Group, ochrony mienia oraz zachowania w tajemnicy informacji, których ujawnienie mogłoby narazić BSO Group na szkodę.
  • Podstawą przetwarzania danych osobowych w tym celu jest uzasadniony interes BSO Group (art. 6 ust. 1 lit. f RODO). W związku z tym wobec tego przetwarzania przysługuje Państwu wniesienie sprzeciwu z przyczyn związanych z Państwa szczególną sytuacją (art. 21 ust. 1 RODO).
  • Dane osobowe zebrane za pośrednictwem monitoringu wizyjnego będą przetwarzane przez okres do 3 miesięcy.

Dane osobowe opisane powyżej nie będą przetwarzane w sposób w pełni zautomatyzowany i nie będą profilowane.

4. Bezpieczeństwo danych osobowych

  • BSO Group zapewnia najwyższy standard bezpieczeństwa danych i dąży do stałego ulepszania systemów bezpieczeństwa w celu prawidłowej ochrony danych. BSO Group zapewnia bezpieczeństwo danych poprzez stosowanie oprogramowania chroniącego przed ingerencją w proces przetwarzania danych osób nieuprawnionych, szkolenia personelu oraz przyjęte standardy przetwarzania i ochrony danych.
  1. Udostępnianie danych osobowych innym podmiotom
  • BSO Group może współpracować z partnerami zewnętrznymi w celu świadczenia usług informatycznych, doradztwa podatkowego i prawnego, zastępstwa procesowego, tłumaczeń, usług marketingowych, usług polegających na analizie danych, statystyk i innych. Podmioty zewnętrzne, które uzyskają dostęp do danych osobowych Klientów BSO Group, będą zobowiązane do zapewnienia najwyższego poziomu ich ochrony.

  • Ponadto  BSO Group może ujawnić dane osobowe podmiotom takim jak policja, prokuratura, sądy, organy administracji samorządowej bądź rządowej czy innym organom publicznym w przypadku, kiedy BSO Group zostanie zobligowana do ich ujawnienia na podstawie przepisu prawa.

  • Poza przypadkami wskazanymi powyżej, dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim.
  1. Uprawnienia osób, których dane osobowe są przetwarzane

Ponadto w związku z przetwarzaniem danych osobowych, przysługują Państwu następujące uprawnienia:

  • prawo dostępu do swoich danych oraz otrzymania ich kopii;
  • prawo do sprostowania (poprawiania) swoich danych osobowych;
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych;
  • prawo do usunięcia danych osobowych;
  • prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  1. Dane dotyczące aktywności użytkowników strony internetowej
  • BSO Group przetwarza dane dotyczące aktywności użytkowników strony internetowej www.bso-group.com, takie jak publiczne adresy IP komputera z którego wysłano zapytanie, odwiedzane strony, odwiedzane podstrony ilość spędzanego czasu na każdej z witryn, ilość osób odwiedzających witrynę w danym okresie. Są one również przetwarzane w zakresie w jakim dotyczy to administracji witryną oraz systemami informatycznymi należącymi do BSO Group. Dane te nie są jednak kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi stronę internetową, w związku z czym nie stanowią danych osobowych i nie przysługują wobec nich prawa wynikające z RODO. 
  • Strona internetowa BSO Group zawiera odnośniki do innych stron internetowych. BSO Group nie ponosi odpowiedzialności za zasady zachowania prywatności obowiązujące na tych stronach.
  1. Pliki cookies
  • Witryna internetowa BSO Group korzysta z plików cookies. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych witryny. Pliki tego rodzaju zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  • Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest BSO Group lub podmioty, z których usług korzysta BSO Group (np. Google Analytics).
  • W ramach witryny stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” oraz „stałe”. Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym odwiedzających do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym odwiedzającego przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez odwiedzającego.
  • Pliki cookies wykorzystywane są w następujących celach:

– tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający korzystają ze strony internetowej, co umożliwia lepsze dopasowanie witryny do preferencji i zachowania odwiedzających (personalizacja witryny);

– określania profilu użytkownika w celu wyświetlania mu dopasowanych materiałów w sieciach reklamowych, w szczególności sieci Google.

  • Ponadto, na witrynie mogą znajdować się odnośniki do innych serwisów, administrowanych przez podmioty trzecie. Podmioty te posługują się własnymi plikami cookies. BSO Group nie ma wpływu na nie i nie ponosi za nie odpowiedzialności.
  • W przypadku braku zgody na wykorzystywanie plików cookies przez odwiedzających witrynę, można zmienić ustawienia przeglądarki. Wyłączenie obsługi plików cookies niezbędnych dla procesów uwierzytelniania, bezpieczeństwa, utrzymania preferencji odwiedzających może utrudnić, a w skrajnych przypadkach uniemożliwić korzystanie z witryny.